Debatt: Det är en självklarhet för oss att minska hemlösheten
Måndag 1 februari 2021
Norrtelje Tidning har nyligen haft en artikelserie om de hemlösa i vår kommun. Det är sorglig läsning om personer som lever ute, under broar och i trappuppgångar, med sina tillhörigheter i en plastkasse. De lever sina liv på ett sätt som få av oss ens kan föreställa sig.
Vid den nya räkningen, i november 2020, var antalet akut hemlösa i Norrtälje kommun högre än någonsin tidigare: 23 stycken. De allra flesta är män i medelåldern. Siffran är inte konstant, utan ändras kontinuerligt och säkert finns också ett mörkertal.
Orsaken till hemlöshet kan bero på många olika saker, till exempel missbruk, psykisk ohälsa eller våld i nära relationer. Lösningen på hemlösheten är därför i allra högsta grad liberal – det handlar om att sätta individen i centrum. De hemlösa kan inte, med sina helt skilda förutsättningar, klumpas ihop.
Liberalerna förordar därför en tak-över-huvudet-garanti som tar hänsyn till de individuella behoven, med allt ifrån tillfälliga boendeplatser i form av nattlogi till mer långsiktiga boendeformer i dygnet runt-boende, liksom andra insatser, som försöks- och träningslägenheter samt permanent boende med stöd.
I vår strävan att bekämpa den akuta hemlösheten får vi inte heller glömma bort att den bästa åtgärden för att bekämpa hemlöshet att förhindra att människor hamnar i hemlöshet, det vill säga att arbeta förebyggande. När man väl blivit hemlös är vägen tillbaka mycket svårare.
Även om det bara lindrar symptomen arbetar vi dock hårt för nå en lösning på den akuta hemlösheten i form av ett natthärbärge, och det inte så lätt som att ”bygga några friggebodar och ställa in några sängar”. Lokaliseringen ska vara acceptabel för de kringboende och verksamheten måste bedrivas på ett sådant sätt att härbärget kan fungera som en väg in i samhället för människor som helt tappat tilltron till myndigheter och samhällets institutioner.
Det också viktigt att skapa ett natthärbärge som upplevs som tryggt, vilket kan vara svårt när människor har olika anledningar till sin hemlöshet. Enligt en statlig utredning som presenterades våren 2018 (SOU 2018:32) är många härbärgen så otrygga att hemlösa – särskilt kvinnor – väljer bort dem. Det inte är självklart att människor med helt olika orsaker till sin hemlöshet bör dela tak.
Hemlöshet är i de allra flesta fall inte självvalt, utan det är någon form av ohälsa eller personliga problem med familj, arbete och ekonomi som lett fram till det. Vissa av de drabbade kommer heller aldrig tillbaka till fungerande familj- och arbetsliv, men med ett eget boende så ökar chanserna rejält. Sätt dig in i tanken att försöka sköta ett arbete 40 timmar i veckan och samtidigt gå och fundera över var du ska tillbringa natten, om du ska få någon nattvila, om du kommer att frysa, bli rånad eller överfallen, vart du ska ta ditt barn vid umgänget kommande helg etcetera … det handlar enkelt uttryckt om att de basala behoven måste vara uppfyllda. Då kommer orken och motivationen till vidare framsteg att öka och det är en vinst för oss alla. För individen och för samhället.
För Liberalerna är det en självklarhet att minska hemlösheten. Det är en förutsättning för egenmakt och frihet, och är därför en viktig liberal fråga.
Vi vill avsluta med att berätta att socialnämnden nyligen har beslutat om att möjligheten till tillfälligt boende ska gälla alla. Det som krävs är en kontakt med socialtjänsten eller socialjouren för att få ett beslut, samt ett boende med sängplats ledig. Den svaga länken i dag är att ingen tillhandahåller den typen av logi i närområdet, och det är detta vi tillsammans med övriga allianspartier för närvarande arbetar med att försöka lösa.
Åsa Wennerfors (L)
socialnämndens ordförande
Robert Beronius (L)
kommunalråd
Debattartikeln kan läsas i sin helhet på Norrtelje Tidnings hemsida.