Se alla

Högsta höjningen av skolpengen någonsin!

Onsdag 24 januari 2024

Högsta höjningen av skolpengen någonsin

Norrtälje kommun har en god ekonomi och god ekonomisk hushållning, vilket möjliggör flera satsningar på förskola och skola, i syfte att alla Norrtälje kommuns elever ska ta sig igenom skolgången med fullständiga betyg.

 

Barn- och skolnämnden har i budgeten fått ett tillskott på närmare 108 miljoner kronor, som bland annat ska gå till höjda lärarlöner, satsningar på studie- och yrkesvägledningen, extra studiestödstid och till satsningar på mindre förskolor och skolor på landsbygden som annars har svårt att få ekonomin att gå runt på grund av ett för litet elevunderlag.

 

Fyra förskolor får dela på 5,2 miljoner kronor i lokaliseringstillägg (glesbygdsbidrag) under 2024: Björkö-Arholma, Grisslehamn, Herräng och Närtuna och sex grundskolor får dela på 11,5 miljoner kronor i lokaliseringstillägg (glesbygdsbidrag) under 2024: Edsbro, Grisslehamn, Köpmanholm, Skebo, Rånäs och Vätö.

 

Totalt har ca 14 miljoner kronor avsatts till höjda löner för skolpersonal. Framför allt till behöriga lärare.

–  På många håll i landet väntas i år stora nedskärningar inom skolan leda till lärarflykt. Norrtälje kommun går åt andra hållet och genom satsningar på höjda lärarlöner hoppas vi istället kunna behålla och rekrytera fler behöriga lärare, säger Robert Beronius (L), ordförande i barn- och skolnämnden.

Under året kommer det också ske en utredning av behov och möjlighet att införa en akutskola i syfte att värna alla elevers trygghet. En akutskola är en tillfällig lösning för grundskoleelever som blivit avstängda och alltså inte får vara kvar på sin vanliga skola. Grundskoleelever har skolplikt och akutskolan är en möjlig väg tillbaka till normal skolgång.

– Ibland uppstår olika situationer med hot och våld där elever av olika anledningar inte kan vara kvar i skolan. Här kan en akutskola vara ett bra inslag så även dessa elever kan bedriva sin skolgång. Det är förövaren och inte offret som ska flyttas, säger Robert Beronius.

För att uppmuntra och uppmärksamma goda exempel från såväl elever som personal och allt bra som sker på skolorna vill Robert Beronius också se att Norrtälje kommun inför en skolgala, där priser delas ut till skolpersonal och elever.

– På våra skolor arbetar många skickliga pedagoger och personal för att hjälpa våra barn och elever att bli glada, kloka och trygga. Det vill vi uppmärksamma, men också premiera goda studieinsatser, säger Robert Beronius.

Eleverna i Norrtälje kommun kan också se fram emot att kunna äta frukost på skolan. Under 2024 kommer ett pilotprojekt genomföras på Elmsta skola med gratis frukost. Det ska sedan utvärderas för att se om det har en positiv effekt på kunskapsresultaten. Livsmedelsverkets senaste kartläggning från 2021 visar att 15 procent av kommunerna serverar frukost på alla grundskolor.

– Tanken är att mätta barn har mer energi och orkar fokusera på lektionerna. Det är en chans för alla att få frukost, om det är för att man inte hinner eller att man av andra skäl inte kan äta frukost hemma, säger Robert Beronius.

 

I genomsnitt höjs den så kallade skolpengen i år med ca 6 000 kr/elev. Det är det högsta höjningen någonsin.

– Norrtälje kommun ska vara en barnvänlig kommun där alla elever ges stöd för att de ska klara grundskolan. För att nå dit gör vi nu stora satsningar på skolan och förskolan. Att satsa på barns utbildning är en framtidsinvestering för hela kommunen, säger Robert Beronius.