Se alla

Kortfattat valmanifest

Det fullständiga valmanifestet kan du läsa som PDF här.

En sund och hållbar ekonomi

Grunden för all privat och offentlig verksamhet är en stabil och långsiktigt sund ekonomi. Liberalerna ser ordning och reda i ekonomin som en självklarhet för hög och långsiktigt hållbar kvalitet i skolan, vården och omsorgen. Det här är några av våra viktigaste förslag:

  1. Säkerställa en kommunal ekonomi i balans som når årliga överskott på minst två procent över tid.
  2. Bättre nyttja de statsbidrag, EU-bidrag och andra externa delfinansieringsmöjligheter som finns. Detta kan ske genom att tillsätta en finansieringslots. En budgetpost för delfinansiering ska skapas.
  3. Sänka skatten när utrymme finns – utan att tumma på kvalitetskraven. Skatten bör sänkas när den ekonomiska utvecklingen i kommunen är positiv, exempelvis tack vare ökad inflyttning och fler skattebetalare, men inte på bekostnad av kvaliteten på den kommunala servicen.
  4. Att alla kommunala investeringar finansieras ansvarsfullt.
  5. Verka för en korruptionsfri kommun. Att arbeta i det allmännas tjänst och med verksamhet som finansieras av skattepengar ställer höga krav på etik och moral. Politiker och tjänstemän ska utbildas i de regler som finns för att skydda visselblåsare och för att motverka jäv och (vänskaps)korruption.

En kunskapsinriktad skolkommun 

Kunskap är biljetten vidare i livet. Det är därför vi liberaler så envist kämpar för en riktigt bra skola. Norrtälje kommun ska vara en kunskapsinriktad skolkommun – där barn och unga rustas väl för framtiden och ges möjlighet att nå sin fulla potential. Våra viktigaste förslag:

  1. Prioritera skolan i budgetsammanhang och vid fördelning av resurser. Det är det vi menar med att vi sätter skolan först.
  2. Införa seniorer i skolan. Med seniorer i skolan vill vi tillvarata det ideella engagemanget som finns hos äldre, ge lärarna stöd i kringliggande arbetsuppgifter som faller utanför lärarens undervisning och skapa tryggare skolor. Det kan till exempel handla om att finnas med på rasten, i matsalen, i uppehållsrummen och bara närvara eller aktivt engagera sig i någon elev eller situation. Seniorer kan också hjälpa till med läxor.
  3. Verka för mindre barngrupper och elevgrupper samt verka för högre personaltäthet.
  4. Erbjuda fler elevassistenter, som är anställda centralt av förvaltningen och som kan fördelas efter behov (en så kallad elevassistentpool).
  5. Korta köerna inom den psykiatriska vården för barn och unga (BUP). Tidiga insatser sparar både lidande och resurser. Kontaktvägarna till vården, såväl fysiskt som digitalt, måste också vara lättillgängliga för i synnerhet unga människor och i miljöer där de rör sig.
  6. Ge alla elever tillgång till läroböcker av hög kvalitet.
  7. Höja lönerna för såväl lärare (inom både förskola och skola)som rektorer för att öka dessa yrkens attraktivitet.
  8. Säkerställa att skolorna blir bättre på att upptäcka/identifiera särskilt begåvade barn och att skolorna följer kommunens handlingsplan för särskilt begåvade barn.
  9. Satsa på skolmaten. Alla elever ska kunna äta sig mätta och maten ska serveras på ett aptitligt sätt.
  10. Erbjuda frukost till alla elever i förskoleklass, lågstadiet och på mellanstadiet samt utreda möjlighet att erbjuda frukost till elever på högstadiet och gymnasiet.
  11. Skapa en ny resursfördelningsmodell som säkerställer att skolor får ersättning utifrån strukturella faktorer (föräldrars utbildningsbakgrund etc.).
  12. Rensa bland alla de sidouppdrag som har tillförts skolan. Skolan behöver fokusera på kunskapsuppdraget.
  13. Löpande under läsåret följa upp elevernas kunskaper i svenska och matematik. Ingen elev ska lämna lågstadiet utan att kunna läsa och skriva.
  14. Införa en skolgala, där vi uppmärksammar goda insatser inom skolverksamheten och dela ut pris till exempelvis årets lärare, årets rektor, årets elev, årets idé, etc.
  15. Rusta upp skolor och förskolor så att de är trygga och trivsamma. Menar vi allvar med att vi vill satsa på eleverna måste det också synas. Ofräscha toaletter, duschar och omklädningsrum får inte förekomma. Vi vill erbjuda avskärmade duschar i alla omklädningsrum och särskilda omklädningsrum till elever med särskilda behov (HBTQI).
  16. Rusta upp skolgårdar, så att de uppmuntrar till uteaktiviteter och rörelse. Frisk luft och fysisk aktivitet under dagen gynnar lärandet och hälsan. Därför vill vi fortsätta satsningarna på succén med skolgårdslyftet. 
  17. Etablera en ny grundskola (F-6) i Björnö.
  18. Vid renovering och utbyggnad prioritera följande förskolor: Länna förskola, Parkens förskola, Bålbro förskola, Skarsjö förskola, Skebo förskola och Elmsta förskola, samt en ny förskola vid Svanberga skola som ersätter Svanberga förskola och Sjöhagens förskola.
  19. Vid renovering och utbyggnad prioritera följande grundskolorNorrgärdesskolan (Parskolan/Grindskolan), Riala skola, Svanberga skola och en ny F-9 skola i Älmsta.
  20. Skapa en särskild resursskola och se över behovet av att skapa en särskild resursförskola.
  21. Skapa särskilda klasser för elever på mellanstadiet och högstadiet där elever med hög frånvaro erbjuds distansundervisning.
  22. Alla skolor ska ha tillgång till elevvårdsteam, och eleverna ska veta hur de får kontakt. Elevhälsan ska samverka med socialtjänsten och BUP. Pop-up-ungdomsmottagningar på fritidsgårdar kan sänka trösklarna för fler att kontakta elevhälsan.
  23. Utveckla närvaroteam som riktar sig till barn och ungdomar som har hög frånvaro. Forskning visar att hög skolfrånvaro kan resultera i risk för psykisk ohälsa, socialt utanförskap och att inte bli behörig till ett nationellt program. Verksamheten ska  vara både uppsökande samt stödjande.
  24. Värva fler behöriga lärare genom att ge dubbel lön månad 3 och 14 vid nyrekrytering.
  25. Låta lärare vara lärare genom att avlasta lärarna onödig administration. Genom uttalade minimumkrav på dokumentation ska dokumentationsbördan minska. Vi vill också införa central rättning av nationella prov. Central rättning av nationella prov är även bra för att garantera kvaliteten och likvärdigheten i bedömningen och skulle med fördel kunna göras av pensionerade lärare.
  26. Införa stormentorer som ansvarar för elevhälsoarbetet, likabehandlingsarbetet, närvarohantering, kontakten med föräldrarna och uppgifter som idag utförs av lärarassistenter. Mentorerna kan också hälsa alla elever välkomna vid huvudentrén varje morgon och följa eleverna under skoldagen, på såväl lektioner som på raster.

Gymnasieskolan

Det är viktigt att motivera kommunens ungdomar till gymnasiestudier för att höja utbildningsnivån i kommunen, liksom att eleverna slutför sina gymnasiestudier med fullständiga betyg. Därför vill vi:

  1. Sträva efter att erbjuda alla nationella program i gymnasieskolan.
  2. Återöppna antagningen till det estetiska programmet, med inriktning bild och form.
  3. Ha en intagning som är öppen i alla sökomgångar, så att elever som efter första eller andra sökningen inte har tagits in på sitt förstahandsval har möjlighet att tänka om.
  4. I Norrtälje kommun finns stor kompetens inom vattenteknik vilket vi ytterligare bör ta tillvara och utveckla genom att erbjuda ett gymnasieprogram, med nationell antagning, inom tekniskt/naturvetenskapligt program med inriktning mot vattenteknik.
  5. Öka möjligheten till samläsning mellan olika program och årskurser samt samarbete med andra aktörer i syfte att öka möjligheterna för intag till alla program på gymnasieskolorna i vår kommun, även då antalet sökande är litet.
  6. Stimulera entreprenörskap genom utökat samarbete med Ung Företagsamhet och likande organisationer. UF-företagande ska erbjudas alla på gymnasiet.
  7. Erbjuda elever och lärare fler parkeringsplatser vid Rodengymnasiet.
  8. Utreda intresset för treterminssystem bland lärare och elever på Rodengymnasiet.

Science center

Ett Science center är en fantastisk möjlighet att få fler ungdomar att intressera sig för naturvetenskapliga studier. På Färsna gård finns mycket goda förutsättningar för detta. Därför vill vi stödja etableringen av ett ekologiskt Science center på Färsna gård, där naturen tillgängliggörs på ett pedagogiskt sätt.

En trygg och säker kommun i både vardag och kris

Trygghet och säkerhet är en viktig fråga för Liberalerna eftersom det är en fråga om frihet att kunna röra sig i samhället utan att bli utsatt för brott. Här är några av våra viktigaste förslag för att göra Norrtälje kommun till Sveriges tryggaste kommun.

  1. Fortsätta satsningen på nattvandrare.
  2. Erbjuda nattidrott, det vill säga spontanidrott med lokalt förankrade ledare där alla ungdomar mellan 13-25 år är välkomna utan att behöva anmäla sig eller registrera sig på fredagar och lördagar kl. 19-24.
  3. Satsa på kamerabevakning på pendlarparkeringar, busstationer, busshållplatser, skolor och brottsutsatta platser.
  4. Satsa på fler ordningsvakter på fler platser under fler av dygnets timmar.
  5. Prioritera bättre belysning för att skapa tryggare platser.
  6. Fortsätta satsningen på trygghetsfonden, där föreningar i Norrtälje kommun kan söka bidrag för trygghetsskapande aktiviteter.
  7. Säkerställa att klotterpolicyn, som innebär att allt klotter ska vara sanerat inom 48 timmar, efterlevs. Kommunen ska vara och uppfattas som en trygg, säker, ren och välskött plats för alla att bo, arbeta och vistas i.
  8. Rusta upp kommunens alla gång- och cykeltunnlar.
  9. Fortsätta det strategiska och förebyggande arbetet mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och utöka samarbetet med kvinnojourer och mansjourer.
  10. Fortsätta med arbetet mot alkohol, narkotika, droger, tobak och spelmissbruk (ANDTS). Kommunen ska vara en kommun där inga barn och unga utsätts för brott eller otrygghet varken i skola eller på fritiden.
  11. Genomföra regelbundna besök av narkotikahundar på Rodengymnasiet och grundskolorna.
  12. Ge samtliga nämnder och förvaltningar som arbetar med barn och unga i uppdrag att arbeta brottsförebyggande. Kommunen ska i samverkan med andra aktörer (myndigheter, civilsamhälle och näringsliv) bidra till att minska förekomsten av brott.
  13. Förebygga och avhjälpa olyckor.
  14. Säkerställa att kommunen i större utsträckning samverkar med Polisen i det brottspreventiva arbetet, till exempel genom att ta med Polisen i framtagandet av detaljplaner.
  15. Ta fram en strategi mot nätmobbning och näthat med Nässjö kommun som förebild, samt genomföra utbildningsinsatser mot nätmobbning och näthat till ungdomar, vårdnadshavare och andra vuxna med nära kontakt med ungdomar, till exempel personal på fritidsgårdarna.
  16. Genomföra en inventering av ödehusen i kommunen och utifrån de goda exempel som finns från andra kommuner, kontakta fastighetsägare med information om hur uthyrning, användning eller försäljning av fastigheter kan ske.
  17. Sist men inte minst – grunden i det brottsförebyggande arbetet är en bra skola där alla elever klarar målen. En fungerande skola är den bästa socialpolitiken, den bästa integrationspolitiken, den bästa rättspolitiken och den bästa förebyggande åtgärden mot brott. Det är därför vi sätter skolan först.

Tack vare Liberalerna har också stadsarkitekten fått ett särskilt uppdrag att bevaka trygghets- och säkerhetsfrågor i framtida exploateringar och gestaltningar – så att vi skapar ett hållbart samhälle med miljöer som är trivsamma, funktionella och trygga.

Vi kommer inte nöja oss förrän Norrtälje kommun är Sveriges tryggaste kommun!

En jobb- och företagsvänlig kommun

Goda villkor för arbete och företag skapar tillväxt och fler jobb, vilket i sin tur säkrar den generella välfärden. För att stärka näringslivet i vår kommun behöver vi arbeta brett med näringslivsfrågor inom flera områden. Här är några av våra viktigaste förslag.

  1. Ge bidrag till idrottsföreningar och andra ideella föreningar som erbjuder ungdomar 16-19 år sommarjobb. Detta har framgångsrikt tillämpats i Falun kommun.
  2. Bidra till att så många ungdomar som möjligt erbjuds ett sommarjobb. Kommunen och de kommunala bolagen ska tillhandahålla sommarjobb när det finns meningsfulla arbetsuppgifter som behöver utföras och som kan utföras av ungdomar.
  3. Ge lokala företag möjlighet att delta i kommunens upphandlingar genom att dela upp förfrågningsobjekt i mindre delar.
  4. Effektivisera myndighetsutövningen. För ett företag kan det vara förödande om ett bygglovsärende eller ett serveringstillstånd drar ut på tiden.
  5. Kommunen ska arbeta systematiskt med att förenkla kommunens processer ur ett näringslivsperspektiv.
  6. Tillsätta en finansieringslots för att stötta idéer och initiativ och bistå med vilka möjligheter som finns kring olika bidragsmöjligheter; lokal utvecklingspeng, skärgårdsmedel, medel från Länsstyrelsen, Leader, andra EU-finansierade program etcetera.
  7. Utveckla satsningen på ”Egen sommar”. Egen sommar är ett utbildningsprojekt där ungdomar i åldern 15-19 år får testa på att vara egna företagare under sommarlovet. Under två veckor i början av sommaren får de gå en kurs och sedan får de stöd och hjälp med att driva ett eget företag under resten av sommarlovet. Träning i att utveckla idéer, ta eget ansvar och lösa problem är en bra erfarenhet för det framtida arbetslivet. Både för ungdomarna själva och samhället i stort.
  8. Profilera Norrtälje kommun som en idrottskommun. Idrottsturism är något som lyfter föreningslivet och dess medlemmar, sätter Norrtälje kommun på idrottskartan samt ger en ekonomisk injektion till det lokala näringslivet.
  9. Införa tjänstegarantier inom samtliga områden som rör den kommunala myndighets-utövningen mot enskilda och företag. Kommunen ska kunna garantera en maximal handläggningstid. Kan inte garantitiden hållas ska den aktuella avgiften successivt reduceras.
  10. Löpande möjliggöra för kontaktcenter att kunna ge snabba svar. Vi vill skapa enkla kontaktvägar mellan den kommunala tjänstepersonen och företagaren.
  11. Tillsammans med Polisen arbeta för att beivra brott mot företagare. Norrtälje kommun ska vara Sveriges tryggaste kommun för företagare.
  12. Utarbeta ändamålsenliga detaljplaner som fungerar för ett föränderligt näringsliv och som möjliggör snabbare etableringar.
  13. Permanenta Norra båtlinjen mellan Norrtälje hamn och Arholma.
  14. Ge fler möjlighet att ta del av skärgårdens naturupplevelser genom en uppmärkt kanot-/ kajakled genom skärgården med möjlighet till övernattning i stil med lederna i fjällen.
  15. Jobba aktivt med att värva nya företag för etablering i kommunen (”head-hunting”). Generella marknadsaktiviteter bör kompletteras med även riktade marknadsinsatser gentemot önskade och potentiella företag eller branscher.
  16. Fortsätta satsningen på företagslabbet, som erbjuder kontor och arbetsplatser för kortare tid. Tanken är att skapa en kreativ miljö för skapande och utveckling, där studenter tillsammans med nyföretagare får möjlighet att utveckla nya koncept och ta sina idéer till nya nivåer.
  17. Stimulera entreprenörskap och utveckla skola-näringslivssamverkan för att låta entreprenörskap löpa som en röd tråd genom hela utbildningssystemet, till exempel genom samarbete med Ung Företagsamhet (UF) och liknande organisationer. UF-företagande ska erbjudas alla på gymnasiet.

En inkluderande kommun för alla 

Människor i Norrtälje kommun ska uppleva att de har makt över sina liv. En viktig del i det arbetet är att få ut människor i egen försörjning. Det är också en central utgångspunkt för att lyckas med integrationen. Här är några av våra viktigaste förslag för ökad social trygghet och egenmakt samt en bättre integration.

  1. I samarbete med fristående organisationer, exempelvis Stadsmissionen, starta ett härbärge där kommunens hemlösa kan söka tillfällig nattlogi, när behovet finns.
  2. Säkra långsiktighet i stödet till kvinno- och mansjourerna genom att teckna avtal om idéburet offentligt partnerskap (IOP) och/eller att bidrag ges för minst en rullande treårsperiod.
  3. Konvertera sociala kontrakt till förstahandskontrakt. Vi vill ge en möjlighet för skötsamma personer som innehaft ett socialt kontrakt en längre tid och skött detta oklanderligt, att få kontraktet omvandlat till ett förstahandskontrakt.
  4. Inrätta fler utslussningslägenheter för våldsutsatta kvinnor.
  5. Återinföra tjänsten som strateg mot våld i nära relationer och utöka denna tjänst till att även omfatta hedersrelaterat våld.
  6. Arbeta aktivt för att förebygga våld i nära relationer. I detta arbete vill prioritera att ge utsatta skydd och långsiktigt stöd och säkerställa att kommunens trygghetspolicy efterlevs.
  7. Att kommunen initierar en ideellt driven mansjour som i likhet med kvinnojouren Snäckan kan vara ett komplement för personer, utsatta för våld i nära relation, med hjälp av kommunalt ekonomiskt stöd.
  8. Tillämpa principen ”bostad först, som innebär att hemlösa personer med missbruksproblem erbjuds en egen permanent bostad, med tillgång till individuellt stöd. En trygg boendesituation gör det sedan lättare att bearbeta andra problem som drogmissbruk eller psykisk ohälsa.

Integration

  1. Inrätta yrkes-SFI där svenska för invandrare integreras med den valda yrkesinriktningen enligt den modell som bland annat tillämpas i Karlstad kommun.
  2. Utveckla samhällsorienteringen med ett ytterligare stärkt fokus på kvinnors och barns rättigheter.
  3. Stimulera aktiv språkinlärning och arbetsmarknadsrelevant utbildning. För individer som genomgår Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (SFI) eller motsvarande utbildning vid folkhögskola ska rätten till försörjningsstöd förenas med krav på deltagande i utbildning i enlighet med socialtjänstlagen.
  4. Skapa så kallade jobbspår (inom ramen för DUA, delegationen för unga och nyanlända till arbete).
  5. Öka samverkan med näringslivet för matchning med nyanlända arbetssökande med utbildningsbakgrund eller tidigare arbetslivserfarenhet.
  6. Erbjuda praktikplatser, särskilt till kvinnor som står långt från arbetsmarknaden.
  7. Utveckla formerna för att inom ramen för den så kallade VIDA-modellen (Välj Inkludering Delaktighet och Aktivitet) öka nyanländas inkludering i samhället via föreningslivet och stimulera medverkan i fritidsaktiviteter i Norrtälje kommun. Det kan till exempel handla om att ge ersättning till idrottsföreningar för att ta emot nyanlända som hjälptränare.
  8. Deltagande i kommunens samhällsorientering ska vara självklart för alla vuxna nyanlända. Därför ska samhällsorientering om 100 timmar genomföras inom ett år efter att etableringstiden inletts.

Ett rikt kultur-, idrotts-, och fritidsliv

Kulturen, fritid och idrott är en viktig del av samhället som stärker livskvaliteten, ger trygghet och skapar gemenskap. I Liberalernas Norrtälje kommun finns det aktiviteter för alla oavsett ålder, kön, intresseinriktning eller funktionsnedsättning. Här är några av våra viktigaste förslag:

  1. Satsa på lekplatser, skolgårdar och platser för spontanidrott. Norrtälje kommun kommer att växa mycket de närmaste åren och med förhoppning att locka fler barnfamiljer till kommunen är bra utemiljöer för barn viktiga. Vi vill också bygga fler utegym (gärna i anslutning till skolor).
  2. Gång- och cykelvägar inom en radie av minst fyra km runt alla skolor ska prioriteras, för att de barn som inte har rätt till skolskjuts ska kunna ta sig till och från skolan på ett säkert sätt. För att uppnå detta behöver det nuvarande gång- och cykelprogrammet revideras.
  3. Utveckla verksamheten vid kulturskolorna – som ska ha ett brett kursutbud av exempelvis dans, teater och dataspelsutveckling/design och erbjuda verksamhet till barn redan från förskoleklass.
  4. Bygga ut aktivitetsparken i Societetsparken med klätterställning, utomhuspingisbord, basketkorg, klättervägg, tennisvägg och beachvolleyplan. Lekplatsen vid Societetsparken bör också inhägnas med ett staket och toaletterna och utomhusscenen behöver rustas upp.
  5. Skapa ett ”all-aktivitetshus”, som förutom bibliotek skulle kunna kompletteras med en större scen såväl som mindre scener. Behöver du repa en teaterföreställning, träna dans eller öva körsång för att sedan kunna göra ett uppspel, show eller konsert? Det är några exempel på vad man skulle kunna göra i ett all-aktivitetshus. Ett all-aktivitetshus skulle även kunna inrymma en fritidsgård, kulturhus och plats för produktion av konst.
  6. Utöka biblioteksservicen, men också skapa förståelse för att ett bibliotek är mer än bara böcker. Vi ser gärna fler ”meröppna” bibliotek, men vi prioriterar bättre öppettider med närvarande personal. Vi tror också att den mobila biblioteksverksamheten (biblioteksbussen) är en väl fungerade verksamhet som kan utvecklas för att nå alla medborgare som inte bor nära ett bibliotek.
  7. Anlägga en lekpark som Pelle Svanslösparken i Uppsala eller Mulle Meck i Solna.
  8. Fortsätta kämpa för att Norrtälje kommun ska vara en trygg och säker kommun att cykla i. Vi vill verka för såväl ideella som kommunala lösningar för att bygga gång- och cykelvägar längs de mest trafikerade vägarna. Några av de sträckor vi anser att det behövs gång- och cykelvägar på är:
  • Mellan Roslagsbro (Utlunda) och Norrtälje
  • Mellan Svanberga och Norrtälje
  • Mellan Frötuna skola och Björnö 
  • Mellan Görla/Mellingeholm och Norrtälje
  • Mellan Rådmansö skola och Södersvik
  • Mellan färjeläget i Köpmanholm och Blidö IP
  • Mellan Lundbyvallen och Svensbodakorset (Riala/Bergshamra)
  • Mellan Skärsta och Sättra (Hallstavik)
  • Mellan Hallstavik och Herräng
  • Mellan Rimbo och , från Rimbo upp mot Edsbro (gamla banvallarna)

Vi behöver även sammanhängande cykelvägnät i Norrtälje, Rimbo, Hallstavik, Bergshamra, Grisslehamn och Älmsta. På vissa sträckor (såsom mellan Asplundsvägen och Svensbodakorset i Bergshamra) behöver även belysning anläggas.

Badplatser

  1. Hålla en hög standard på kommunens utomhus- och friluftsbad och göra baden tillgängliga för alla. Rusta upp sanitetsbyggnaderna vid exempelvis Arkadiens badplats och Utlundabadet.
  2. Erbjuda badvakter vid utomhusbaden som sommarjobb för ungdomar.
  3. Vidta åtgärder för renare badstränder genom att skjuta av eller skrämma bort kanadagäss.
  4. Verka för utökning av parkeringsplatserna vid de allmänna badplatserna.
  5. Tillgängliggöra fler badplatser för funktionshindrade.
  6. Verka för anläggning av en badplats där hundar får bada.

Idrottsföreningar, sporthallar och motionsspår

  1. Verksamhetsbidraget (det lokala aktivitetsstödet) till barn- och ungdomsföreningar som bedriver idrottsverksamhet har ska höjas.
  2. Satsa på ett ridsportcentrum. En ny anläggning bör uppföras med plats för minst 40 hästar och med plats för framtida expansion. Anläggningen bör förses med två ridhus, så att andra ridklubbar och utövare av ridsporten ska kunna få tillgång till anläggningen även när lektionsverksamhet bedrivs, oavsett intresse och disciplin, och för att kunna göra Norrtälje kommun till en självklar plats för ridtävlingar. Vår ambition är att skapa utrymme på anläggningen för hästnäringen, till veterinärklinik och hovslagare, för att på så sätt göra anläggningen till ett riktigt ridsportcentrum.
  3. Bygga en ny sporthall. Det råder brist på inomhushallar (såväl rackethall som fotbollshall) och det skulle behöva en sporthall med plats för åskådare.
  4. Prioritera underhållet av Roslagsleden och andra motionsspår.
  5. Lyfta standarden på ett flertal idrottsanläggningar och omklädningsrum.
  6. Erbjuda bättre öppettider på badhusen under sommarlovet. Det är inte rimligt att badhusen är stängda större delen av sommarlovet.
  7. Erbjuda ett e-sportcenter. E-sport är en snabbt växande sport, men det saknas mötesplatser. Genom att öppna en mötesplats där man kan träffa andra med samma intresse tror vi även att den psykiska hälsan kan förbättras hos många unga. Därför vill vi erbjuda ett e-sportcenter liknade den e-sporthall som finns i Uddevalla.

Fritidsgårdar, lovaktiviteter, seniorcenter och all-aktivitetshus

  1. Anordna gratis aktiviteter på skolloven. Satsningarna på ”Mitt lov” ska fortsätta.
  2. Erbjuda bättre öppettider på fritidsgårdarna. Fritidsgårdarna bör även ha öppet på till exempel helgdagar under jullovet. Vi ser även behov av fler fritidsgårdar.
  3. Rusta upp Brännäsgården och anpassa lokalerna för att motsvara dagens behov för fritidshemsverksamhet.
  4. Utveckla ett seniorcentrum med en samordnare som kan hjälpa och stötta föreningar att nå ut med information och som kan samordna alla aktiviteter och bedriva gemensam marknadsföring. Tanken är att det ska fungera som ”Mitt lov”, men också att tillhandahålla en central verksamhetslokal som heter ”Seniorcenter”.
  5. Införa ett mer rättvist bidragssystem som utjämnar skillnaderna mellan Folkets Hus-föreningarna respektive lokalhållande idrottsföreningar och bygdegårdar.

En kommun där demokrati och jämställdhet frodas

Sverige är idag en av världens mest stabila demokratier, men demokratins arbetssätt måste hela tiden utvecklas. Här är några av våra viktigaste förslag för att låta fler forma framtiden.

  1. Utveckla hanteringen av e-förslag och erbjuda snabbare handläggning och bättre återkoppling till förslagsställaren
  2. Erbjuda rådgivande digitala omröstningar, till exempel vid förslag om konstutsmyckning av offentliga platser.
  3. Förbättra kommunens livesändningar från politiska möten och verka för ett intresseskapande format.
  4. Förbättra kommunens hemsida.
  5. Uppmärksamma demokratidagen i hela kommunen, till exempel genom att uppmärksamma genomförda e-förslag.
  6. Närheten till kommunal service är viktig för att komma över hindret att söka kontakt med kommunen i olika frågor. Medborgarkontor är ett sätt att öka demokratin genom att underlätta alla kommuninvånares kontakt med kommunen.
  7. Utreda införandet en landsbygds- och skärgårdsnämnd, som ska stimulera utvecklingen på landsbygden i sina närområden, vara remissinstans i de frågor som rör landsbygden i Norrtälje kommun och som ska fördela ekonomiska medel till lokal utveckling (såsom bidrag till samlingslokalhållande föreningar, lokal utvecklingspeng och anläggningsbidrag för gång- och cykelvägar på landsbygden).

Samhällsbyggnad, trafik och bostäder

Frågan om samhällsbyggnad handlar inte bara om arkitektur, det handlar också om bostäder, trygghet, kultur, naturupplevelser, fritid och inte minst om levande landsbygd och levande stadskärnor. I dragkampen om framtidens invånare och företag med andra kommuner vill vi att kommunen ska växa och utvecklas med stil, varsamhet och kärlek. Det är därför Liberalerna sett till att kommunen idag har en stadsarkitekt och ett landsbygdsprogram, men mer behöver göras:

  1. Ersätta flera trafikkorsningar med cirkulationsplatser (rondeller) för att skapa ett smidigare trafikflöde.
  2. Verka för halkfria gator och god snöröjning. Gång- och cykelvägar behöver prioriteras högre vid snöröjningen.
  3. Uppmuntra tillkomsten av småskaliga gemensamma VA-lösningar på landsbygden.
  4. Verka för att bussterminalerna och vänthallarna i Norrtälje, Rimbo och Hallstavik rustas upp till resecentrum som är smarta, inbjudande och trygga, exempelvis som i Uddevalla och Helsingborg. Planeringen av en ny bussterminal i Norrtälje stad måste återuppstartas och framför allt tidsättas. Eftersom Kollektivtrafikplanen innehåller många åtgärdsbehov till stora kostnader anser Liberalerna att Trafikförvaltningen måste prioritera åtgärderna och säkerställa finansiering för dessa. Det är inte acceptabelt att så stora projekt som bussterminaler i Norrtälje kommun pausas på obestämd framtid.
  5. Verka för att giltighetstiden för enkelbiljett höjs från 75 minuter till 120 minuter.
  6. Verka för fler el-laddstolpar. Åtgärder vid kollektivtrafiknoder såsom pendlarparkeringsplatser och replipunkter ska särskilt beaktas.
  7. Satsa på lekplatser, skolgårdar och platser för spontanidrott.
  8. Verka för en ny stombusslinje mellan Norrtälje-Rimbo-Arlanda utan omstigning vid Åby vägskäl och med möjlighet till vidare koppling mot den regionala stadskärnan Arlanda-Märsta. Goda kommunikationer till Stockholm, Arlanda och Uppsala är av stor betydelse för Rimbo och Norrtälje kommuns utveckling. En stombuss är en (blå) buss som trafikerar över större avstånd i länet och som kännetecknas av hög turtäthet och snabbhet.
  9. Verka för att Roslagsbanan förlängs till Rimbo och Arlanda.
  10. Verka för en generell hastighetsgräns inom tätbebyggt område till 40 km/tim på kommunens vägnät. Vid skolor och där 30 km/tim är motiverat ska också hastigheten säkerställas i den fysiska utformningen.
  11. Öka möjligheterna för boende i husbåt genom att erbjuda husbåtsplatser ibland annat Norrtälje hamn.
  12. Handikappanpassa trafikövergångar och i största möjliga mån fasa ner höga kantstenar. Vid anläggning av kullerstenar ska särskilda tillgänglighetsaspekter beaktas.
  13. Ta fram ett arkitekturprogram för alla tätorter i kommunen, men också för landsbygden.
  14. Ha en aktiv bostadsplanering, som tillgodoser behovet av ett allsidigt bostadsbehov runt om i kommunens olika delar.  Norrtälje kommun behöver prioritera utbyggnaden av fler villaområden, men också se till att det byggs fler hyreslägenheter, som för många är den naturliga och moderna bostadsformen under livets olika skeden.
  15. Inom ”samlad bebyggelse” möjliggöra lättnader i strandskyddet. Strandskyddet hämmar en utveckling på öar med fastboende vad gäller bryggor, bostadsutveckling och tillkomst av verksamhetslokaler.

Tillgänglig vård och omsorg i framkant

Varje människa ska själv ha frihet att styra sitt liv, sin hälsa och sin framtid. För hälsa är frihet och patienter stärks av makt och kunskap att välja och möjlighet att vara delaktiga. Här är några av våra viktigaste förslag för att erbjuda en tillgänglig vård och omsorg i framkant:

  1. Stärka akutvården genom att behålla och utveckla verksamheten vid Norrtälje sjukhus som fullvärdigt akutsjukhus.
  2. Verka för en mobil mammografibuss. I Norrtälje kommun väljer så mycket som en av tre kvinnor att inte gå på sin mammografiundersökning. En mobil mammografribuss skulle öka tillgängligheten. De mobila mammografibussarna skulle också kunna erbjuda prostataundersökningar.
  3. Ordna med äldreboenden där man kan få ha husdjur. Husdjur ger värme och trygghet.
  4. Ge alla som fyllt 85 år rätt till plats på ett äldreboende. Samhället måste kunna tillgodose behoven hos årsrika som behöver tillgång till vård och omsorg dygnet runt.
  5. Säkerställa en fast läkarkontakt i primärvården med en patientansvarig läkare/vårdkontakt.
  6. Göra det lätt att söka och få hjälp vid psykisk ohälsa.
  7. Korta köerna inom den psykiatriska vården för barn och unga (BUP).
  8. Vårdens medarbetare ska ha bra löneutveckling och möjligheter att påverka sin egen lön. Utbildning ska löna sig och därför ska individuell lönesättning tillämpas fullt ut.
  9. Införa både biståndsbedömda och icke biståndsbedömda trygghetsboenden.
  10. Införa eget hemtjänstteam till varje omsorgstagare.
  11. Införa en fast omsorgskontakt inom hemtjänsten.
  12. Försvara LSS. Bedömningen av LSS-lagstiftningen har blivit allt hårdare. Rätten till en personlig assistent har inneburit en revolution av frihet och ökad livskvalitet, den friheten ska kommunen inte begränsa.
  13. Se fler boendelösningar. Personer med funktionsnedsättning ska ha tillgång till ett boende. Den som är i behov av bostadsanpassning måste få detta inom tre månader. Utbyggnaden av moderna boenden med särskild service ska fortsätta.
  14. Göra det enklare att resa. Färdtjänst och turbundna resor ska vara anpassad för personer med funktionsnedsättning, ha god lokalkännedom och komma i tid, annars ska kraftiga viten utgå om man inte uppfyller de krav som ställs.
  15. Allt fusk med assistansmedel ska bekämpas. Tillsynen behöver skärpas för att upptäcka och stoppa oseriösa företag.
  16. Säkerställa att de som har rätt till och vill ha en individuell plan inom LSS får det.

En levande landsbygd och skärgård

Norrtälje kommun är mer än ett fåtal tätorter. Du ska ha möjlighet att bo och arbeta på landsbygden och i skärgården och samtidigt ha tillgång till en grundläggande samhällsservice. Det handlar om saker som att kunna driva företag, utbilda sig och ha tillgång till fungerande infrastruktur. Här är några av våra viktigaste frågor för att skapa en levande landsbygd och skärgård.

  1. Främja det lokala jordbruket, lokalproducerade varor och tjänster. Vid planering av upphandling och inköp ska hänsyn tas till mindre företags behov av information och framförhållning.
  2. Bygga ut bredbandet.
  3. Införa en landsbygds- och skärgårdsnämnd, som ska stimulera utvecklingen på landsbygden i sina närområden, vara remissinstans i de frågor som rör landsbygden i Norrtälje kommun och som ska fördela ekonomiska medel till lokal utveckling (såsom bidrag till samlingslokalhållande föreningar, lokal utvecklingspeng och anläggningsbidrag för gång- och cykelvägar på landsbygden). Vi vill att pengar lättare ska kunna fördelas till lokal utveckling av våra byar och bygder utan komplicerade ansökningsförfaranden. Ytterligare syfte med införandet av landsbygdsutskotten är att återföra besluten till en nivå närmare medborgarna än vad andra centrala nämnder innebär idag.
  4. Förenkla för verksamheter inom till exempel turism, besöksnäring och livsmedelsproduktion, som bara är öppna en del av året att utöka sin verksamhet.
  5. Införa ett mer rättvist bidragssystem som utjämnar skillnaderna mellan Folkets Hus-föreningarna respektive lokalhållande idrottsföreningar och bygdegårdar.
  6. Införa flexibla personal- och avtalslösningar, där privatpersoner utför exempelvis transport- och omsorgstjänster på uppdrag av det offentliga. Modellen för färdtjänsten på Ornö, ”Ornömodellen”, kan lyftas fram som ett bra exempel.
  7. Sätta ett tak för hur långa skolskjutsar får vara. Långa res- och väntetider ska om möjligt undvikas. Totala väntetiden under en skoldag bör inte överstiga 60 minuter och restiden per resa bör inte överstiga 60 minuter. Elever med lång resväg bör inte ha lång väntetid. För elever i årskurs F-3 bör restiden per resa inte överstiga 30 minuter.
  8. Aktivt och strategiskt arbeta för att lyfta fram, kommunicera och marknadsföra alla fördelar och möjligheter med att bo och verka i skärgården och på landsbygden i Norrtälje kommun. Fler fritidsboende ska uppmuntras att bli permanentboende.
  9. Uppmuntra tillkomsten av småskaliga gemensamma VA-lösningar på landsbygden.
  10. Inom ”samlad bebyggelse” möjliggöra lättnader i strandskyddet. Strandskyddet hämmar en utveckling på öar med fastboende vad gäller bryggor, bostadsutveckling och tillkomst av verksamhetslokaler. Även vikten av att åkermark bevaras för att de gröna näringarna ska kunna öka produktion av livsmedel och biobaserad energi ska förmedlas i översiktsplanen som stöd i bygglovs- och detaljplaneärenden.
  11. Genomföra en inventering av ödehusen i kommunen och utifrån de goda exempel som finns från andra kommuner, kontakta fastighetsägare med information om hur uthyrning, användning eller försäljning av fastigheter kan ske.
  12. Verka för bättre bussförbindelser och högre turtäthet. Vi vill bidra med ett landsbygdsperspektiv till SL:s turlistor.
  13. Utöka återvinningscentralernas verksamhet så att återanvändning och återvinning stimuleras i högre grad och förbättra möjligheterna till insamling av grovavfall, inte minst i skärgården.
  14. Utveckla servicen av tömningsstationer för båttoaletter för att begränsa driftstopp och satsa på användarvänliga system som visar när en station behöver tömmas eller är ur funktion.

Miljö- och klimat

Norrtälje kommun ska vara en klimatneutral och fossilfri kommun där det är möjligt att leva och bo med en hållbar livsstil. Här är några av våra viktigaste frågor för att ta oss an klimat- och miljöutmaningarna:

  1. Öka kommunens egen produktion av hållbar el, till exempel genom fler solfångare och solceller på lämpliga tak i det kommunala fastighetsbeståndet.
  2. Utöka det lokala omhändertagandet av dagvatten för att motverka översvämningar på ett sätt som bidrar till en mer positiv stadsbild, med Köpenhamn som förebild.
  3. Skydda de bästa åkermarkerna från exploatering och anta en jordbruksmarkstrategi, såsom man gjort i Österåkers kommun.
  4. Ta tag i nedskräpningen. Gator, torg och parker ska regelbundet städas. Det behövs också fler papperskorgar och fler återvinningsmoduler. Fulla papperskorgar ska tömmas inom 24 timmar.
  5. Minska matsvinnet genom att öka andelen tillagningskök i skolor och inom äldreomsorgen.
  6. Utöka återvinningscentralernas verksamhet och öppettider så att återanvändning och återvinning stimuleras i högre grad. Möjligheterna till hämtning av grovavfall behöver också förbättras, inte minst i skärgården.
  7. Utveckla servicen av tömningsstationer för båttoaletter för att begränsa driftstopp och satsa på användarvänliga system som visar när en station behöver tömmas eller är ur funktion.
  8. Minska matsvinnet genom att öka andelen tillagningskök i skolor och inom äldreomsorgen.
  9. Fortlöpande arbeta med energieffektivisering av kommunala fastigheter och byta ut oljepannor mot effektivare och mer miljövänlig alternativ.
  10. Verka för anropsstyrd trafik som ett komplement till befintlig kollektivtrafik.
  11. Öka möjligheten att använda elbil genom fler laddstolpar på fler ställen.
  12. Stimulera etablering av vätgasmackar för bränslecellsbilar.
  13. Kommunen ska i skötseln av sin egen mark stärka skyddet av värdefull natur genom fortsatt hävd av värdefulla slåtterängar och betesmarker, men också genom att värna om ekosystemtjänster i tätorterna. Det kan till exempel handla om att klippa gräs i vägkanterna när örter att hunnit slå ut och sätta frö, skapa ängar i stadsmiljö och i skötseln inom våra naturområden samarbeta med olika lokala föreningar. Vi vill också fortsätta stärka naturreservatet Färsna gård som ett besöksmål och Science Center.
  14. Stimulera innovativt och hållbart bostadsbyggande i enlighet med Boverkets rekommendationer.
  15. Utbilda våra högstadieelever om Östersjöns utmaningar i projektsamverkan med Norrtälje Naturcentrum, Erkenlaboratoriet och Utvecklingscentrum för Vatten med stöd från Sparbanksstiftelsen och Flygfyren.
  16. Verka för 3-30-300-regeln tillämpas som norm vi stadsplanering. Regeln innebär att alla ska kunna se minst 3 träd från sitt hem, sin skola och sin arbetsplats. 30 avser hur stor krontäckningsgrad ett stadskvarter minst bör ha. Måttet krontäckningsgrad talar om hur stor del av en yta som skuggas av trädkronor. Måttet har visat sig vara ett användbart redskap för att räkna ut värdet av de ekosystemtjänster som träd bidrar med. 300 avser det längsta avstånd invånarna bör ha till ett grönområde.