Se alla

Nu är det dags för skolval! Robert Beronius ordförande i barn- och skolnämnden ger sina bästa tips inför skolvalet.

Onsdag 17 januari 2024

När skolvalet närmar sig i Norrtälje kommun, står föräldrar inför viktiga beslut. Robert Beronius, ordförande i barn- och skolnämnden, delar med sig av en överblick över processen och ger råd till föräldrar.

Från den 16 till den 31 januari är det dags för föräldrar i Norrtälje kommun att göra sitt skolval. Beronius betonar att även de som har fått plats i en fristående skola behöver registrera sitt val i kommunens e-tjänst.

– Det är viktigt att göra ett aktivt val för att inte missa fördelar som syskonförtur. Över 90 procent av föräldrarna har i tidigare val fått sitt förstahandsval, en siffra som överträffar många andra kommuner, säger han.

För att underlätta föräldrarnas beslut, lyfter Beronius fram praktiska överväganden som viktiga faktorer.

– Man bör tänka på hur barnets vardag kommer att se ut. Till exempel hur barnet tar sig till och från skolan,” råder han. I Norrtälje kommun finns specifika regler gällande skolskjuts, vilket är viktigt att ta i beaktande, särskilt när man väljer en fristående skola. Syskonförtur som antagningsprincip är ett annat exempel på hur kommunen strävar efter att underlätta för familjer med flera barn.

Gällande situationer där elever med särskilda behov behöver extra stöd menar han att föräldrar i första ska man kontakta den skola man är intresserad av för att se vilka rutiner och vilket stöd skolan har att erbjuda.

– Alla elever har rätt att få det stöd man behöver, men det kan se lite olika ut. Generellt sett finns det ofta bättre tillgång på resurslärare och annan personal vid större skolor, medan en mindre skola som kan erbjuda ett mindre sammanhang.

Beronius menar att framtiden för grundskolorna i kommunen är ljus och att det finns utvecklingsplaner som föräldrar bör vara medvetna om.
– Flera skolor kommer att renoveras under kommande åren och få bättre lokaler. Norrgärdesskolan i Norrtälje och Svanberga skola kan delvis få helt nya lokaler. Det planeras också för en helt ny skola i Björnö. I höst öppnar också Internationella Engelska Skolan sin skola i Norrtälje, säger han.

Hur bedömer du tillgängligheten och kvaliteten på resurser och faciliteter i kommunens skolor? Hur bör detta väga in i föräldrars beslut?

– Man kan känna sig trygg med att det inte finns några dåliga skolor och inte lyssna så mycket på rykten. Det kan vända snabbt. Till skillnad från de fristående skolorna har i princip samtliga kommunala skolor tillgång till egna idrottshallar.

Hur arbetar kommunen med frågor som rör skolsäkerhet och elevers välbefinnande? Vilken betydelse har detta för skolvalet?

– Flera kommunala skolor har trygghetskameror och alla skolor arbetar systematiskt med planer mot trakasserier, våld och hot om våld. Vi genomför också regelbundna drogsök med narkotikahundar. Det gör vi i förebyggande syfte och betyder inte att det finns någon drogproblematik som skulle vara större vid de kommunala skolorna. Tvärtom kan vi därigenom garantera en drogfri miljö. Eleverna vid de kommunala skolorna i Norrtälje har också tillgång till en elevhälsa som många gånger lyfts som ett föredöme i andra kommuner.

Vilket råd skulle du vilja ge till föräldrar som står inför skolvalet för sina barn?

– Gör ett aktivt val och känn dig trygg med det inte går att göra något dåligt val. Alla barn är olika, så välj en skola som du tror passar just ditt barn bäst och som får vardagspusslet att gå ihop. Lyssna inte så mycket på rykten om vilka skolor som är bra eller dåliga. Det kan ändras snabbt.
https://alltomnorrtalje.se/barn-och-skolnamndens-ordforande-om-skolvalet-i-januari/