Se alla

En reviderad budget för 2025 – en budget för såväl ung som gammal

Styret presenterar en reviderade budget för 2025. Det är viktigt att komma ihåg att detta är ett tillägg till den tidigare antagna budgeten som redan innehåller stora satsningar på bland annat höjda lärarlöner, aktivitetsbank, satsningar på skolbibliotek, spontanidrott, lekparker, friluftsbad (Lundabadet), upprustning av Mullevallen, nytt snökanonsystem till Kvisthamrabacken och mycket annat.

För 2025 bibehåller vi vårt överskottsmål på minst 2% och har även beslutat att höja detta mål för åren 2026 och 2027 (jämfört med budgeten som antogs i juni). Det är en tydlig signal om vår ekonomiska styrka och vårt långsiktiga ansvarstagande.

Tillkommande satsningar i tilläggsbudgeten har i huvudsak möjliggjorts av att skatteprognosen förbättrats och att vi minskar anslagen för oförutsedda kostnader från 55 miljoner kronor till 36 miljoner kronor (vilket historiskt sett fortfarande är mycket pengar för oförutsedda händelser).

De tillkommande satsningar i tilläggsbudgeten är:

 

  • Den största satsningen sker på äldreomsorgen. KSON totalt får ca 42 miljoner kronor mer i denna tilläggsbudget. Det är nödvändigt för att inte behöva återställa underskott inom kommande år, men också för att våra äldre och personer med särskilda behov ska få den vård och omsorg de behöver.
  • Socialnämnden får 8 miljoner kronor extra för att bättre möta barn och unga som far illa och för att utredningar ska bli klara i tid, så att barn och unga får det hjälp och stöd de behöver tidigare.
  • Satsningen på hämtning av grovsopor i skärgården permanentas (ca 270 000 kr).
  • Ett hållbarhetskontor inrättas, som kommer att arbeta aktivt med våra miljömål, för att säkerställa att utvecklingen av Norrtälje är hållbar för både människor och natur. Två tjänster tillförs till en kostnad av ca 2,2 miljoner kr, varav en tjänst även ska arbeta med social hållbarhet.
  • För att göra konsten tillgänglig för alla, inför vi gratis inträde på Konsthallen (ca 300 000 kr).
  • Budgeten innehåller också en satsning på en förstudie för en ny resursskola, så att vi kan möta behoven hos våra barn och unga och ge dem det stöd de behöver (600 000 kr).
  • Vi gör även satsningar på modersmålsundervisningen, särskilt för att säkerställa att våra nationella minoritetsspråk, främst finska, får den uppmärksamhet de förtjänar (1 miljon kr).
  • För att motverka smygbesparingar kompenserar vi nämnderna för ökade elkostnader på cirka 14 miljoner kronor.
  • Slutligen inför vi en lokalstrateg som kommer att arbeta med viktiga frågor som Think Pink och saneringen av marken kring Edsbro masugn, där riskerna för människors hälsa och miljö är stora.

Med dessa tillägg innebär det att budgeten i sin helhet kommer se ut så här:

En kunskapsinriktad skolkommun – där barn och unga rustas väl för framtiden och ges möjlighet att nå sin fulla potential

 

Våra barn och ungdomar ska ges en bra start i livet. Därför tillför vi över 70 miljoner kronor till grund- och gymnasieskolan nästa år. Barn- och skolnämnden fredas helt från besparingskrav och får full uppräkning för alla kostnadsökningar såsom skolskjuts, livsmedel och el. Redan genomförda satsningar på exempelvis skolfrukost och skolbibliotek, läsning och matematik ligger kvar.

 

2025 sker följande öronmärkta satsningar:

 

  1. 400 000 kr avsätts för att genomföra en skolgala i syfte att uppmärksamma goda insatser från elever och personal.
  2. Projektet med att erbjuda gratis frukost på skolan har gett mersmak, men vi ser också behov att kunna erbjuda gratis fruktkorgar för att kunna fylla på energibehovet under dagen. Därför tillförs 1,3 miljoner kronor extra för att kunna erbjuda detta. Sedan tidigare erbjuder vi även enklare frukost på Rodengymnasiet.
  3. Vi satsar 9,9 miljoner kronor på att höja lönerna för lärare inom grundskolan och på gymnasiet. Detta är ett tillskott utöver de 3,3% som avsatts i en generell löneuppräkning för samtliga anställda.
  4. Ett skolbibliotek är mer än bara böcker. Det behövs också bibliotekarier. Därför satsar vi 1,3 miljoner kronor för att stärka bemanning på skolbiblioteken. En satsning som kommer utökas år 2026.
  5. Pengar avsätts för att genomföra en förstudie för en ny resursskola. Det är avgörande att vi möter behoven hos våra barn och unga, så att alla får den utbildning och det stöd de behöver.
  6. Vi gör även satsningar på modersmålsundervisningen, särskilt för att säkerställa att våra nationella minoritetsspråk, främst finska, får den uppmärksamhet de förtjänar (1 miljon kr).
  7. Socialnämnden får 8 miljoner kronor för att bättre möta barn och unga som far illa och för att utredningar som bli klara i tid.
  8. Vi gör också en satsning på en utbildningsmässa på 600 000 kronor för att attrahera elever från vår och intilliggande kommuner att studera i Norrtälje kommuns gymnasieskolor.

Kultur- och fritidsaktiviteter som främjar ökad livskvalitet

För att bli en attraktiv kommun för barnfamiljer gör vi flera satsningar inom kultur- och fritidsnämndens område. Bland annat kommer Mullevallen rustas upp under 2025 och få omklädningsrum och förråd. Vi kommer också bygga en ny sporthall i Hallstavik, bygga ett unikt snökanonsystem i Kvisthamrabacken och fortsätta satsningarna på våra friluftsbad, bland annat Lundabadet.

2025 gör vi även följande öronmärkta satsningar:

 

  1. Vi gör en stor satsning på ett återinförd och förbättrad “Aktivitetsbank” och avsätter 2,6 miljoner kronor för detta.
  2. För att kunna fortsätta erbjuda kvällidrott och ”after school”-verksamhet och för att stärka närvaron av vuxna ledare avsätter vi 360 000 kronor.
  3. Kommunstyrelsekontoret får också ett uppdrag om att undersöka möjligheterna att bygga en temalekpark i centrala Norrtälje.
  4. För att göra konsten tillgänglig för alla, inför vi gratis inträde på Konsthallen (ca 300 000 kr).

En trygg kommun – både i vardag och kris

Ett annat prioriterat område är arbetet med trygghetsfrågor. Under 2023 har glädjande nog den upplevda tryggheten förbättrats, och Norrtälje är bland de fem tryggaste kommunerna i Stockholms län. Under 2025 vill vi fortsätta göra kommunen tryggare, bland annat förstärka den civila beredskapen genom fortsatt utveckling av trygghetspunkter i kommunen och inköp av mobila materiel för krissituationer. Arbetet med att förebygga välfärdsbrottsligheten är fortsatt prioriterat.

 

2025 gör vi följande öronmärkta satsningar:

 

  1. 725 000 kr avsätts för fördjupade bakgrundskontroller vi nyrekryteringar. Det har under det senaste året uppdagats att det inte räcker med utdrag från belastningsregistret, eftersom alla brott inte syns där (i princip syns endast mord, barnpornografibrott, sexualbrott och grov misshandel) och eftersom det finns begräsningar i tid. Bland annat har några kommuner trots utdrag från belastningsregistret anställt tidigare IS-terrorister på skolor, fritidsgårdar och liknande. Vi står också inför stora utmaningar vad gäller välfärdsbrottslighet och kriminella nätverk som infiltrerar samhällsviktig verksamhet. Syftet med att göra fördjupade bakgrundskontroller är att minska denna risk.
  2. 1 miljon kronor satsas på att stärka den civila beredskapen genom fortsatt utveckling av trygghetspunkter i kommunen och inköp av mobil materiel för krissituationer.
  3. Kommunstyrelsen får i uppdrag att utreda införande av kommunala hyresgarantier.
  4. Kommunstyrelsen får också i uppdrag att utreda förutsättningarna för en gemensam bostadskö med privata fastighetsägare för att möta socialtjänstens behov av bostäder.

 

Norrtälje ska förvaltas och utvecklas på ett miljö- och klimatmässigt hållbart sätt

Kommunens miljö- och klimatarbete tar sikte på att vara fossilbränslefri senast år 2030 samt att vi ska bidra till de nationella målen om nettonollutsläpp till år 2045.

 

Under 2024 arbetar vi nu fram en åtgärdsplan kopplat till den koldioxidbudget som har tagits fram och arbetet fortsätter med fler solceller på taken på kommunala fastigheter, vi byter ut oljepannor till andra värmekällor (såsom bergvärme), vi ställer successivt om fordonsflottan till fossilfritt bränsle, vi återställer vårmarker, vi minskar matsvinnet och det pågår en utredning om att etablera en biokolanläggning vid Lindholmens reningsverk, där avloppsslam via en pyrolysprocess (upphettning i syrefri miljö) omvandlas till biokol. Det skulle innebära att slam skulle kunna omvandlas från en kostnad till en intäkt. Kopplat till detta utreder även Norrtelje Energi möjligheten att ta tillvara spillvärmen från framställningsprocessen av biokolet.

 

2025 gör vi också följande öronmärkta satsningar:

 

  1. Ett hållbarhetskontor inrättas, som kommer att arbeta aktivt med våra miljömål, för att säkerställa att utvecklingen av Norrtälje är hållbar för både människor och natur. Två tjänster tillförs till en kostnad av ca 2,2 miljoner kr, varav en tjänst även ska arbeta med social hållbarhet.
  2. Bygg- och miljönämnden får också 2 miljoner kronor för att genomföra provtagning av brunnar och eventuella vattendrag inom en radie av två kilometer från platser med miljöfarligt avfall, till följd av Think Pink-skandalen.
  3. Satsningen på hämtning av grovsopor i skärgården permanentas (ca 270 000 kr).
  4. 2,75 miljoner kronor avsätts för att arbeta med klimatanpassning och skyfallsfrågor, inklusive framtagandet av en skyfallsplan. En skyfallsplan underlättar vid handläggning av detaljplaner och ger ett stöd i planeringen för att minska risken för förstörd egendom i händelse av skyfall.
  5. Vi satsar 1,8 miljoner kronor till lokala åtgärdsprogram och restaureringsinsatser för våra vattendrag, bland annat sjön Svartingen och Björknässjön.
  6. Vi satsar 900 000 kronor för att ta fram ett styrdokument kring kommunens vatten, inte minst framtagande av åtgärdsplan för dagvattenhantering i Rimbo och uppdatering av dagvattenstrategin.
  7. Slutligen inför vi en lokalstrateg som kommer att arbeta med viktiga frågor som Think Pink och saneringen av marken kring Edsbro masugn, där riskerna för människors hälsa och miljö är stora.

 

En landsbygds- och skärgårdsvänlig kommun

I Norrtälje kommun ska stad, landsbygd och skärgård utvecklas tillsammans. Det förutsätter att vi som kommun ständigt utvecklar vår dialog med invånare och företag, samt arbetar aktivt för att främja Norrtälje kommun som bostads- och etableringsort.

 

2025 gör vi följande öronmärkta satsningar:

 

  1. Vi satsar 2 miljoner kronor på att upprätta en framtidsplan för landsbygden och skärgården. I samarbete med näringslivsaktörer och civilsamhället ska styrkor och utmaningar kartläggas för att gemensamt driva och främja utveckling på dessa platser och för att stärka barnunderlaget till förskolor och skolor.
  2. Vi satsar 500 000 kronor för att socialnämnden ska kunna utöka bemanningen i Hallstavik och Rimbo.
  3. Vi avsätter 1 miljon kronor för att göra en översyn över vilka orter, inklusive skärgården, som har behov av en fördjupad översiktsplan eller vilka orter som kan hanteras med alternativa planeringsverktyg som till exempel planprogram eller förstudie.
  4. Vi avsätter 1 miljon kronor för att utreda förutsättningar för att utveckla Grisslehamn avseende vägnät och exploatering.
  5. Vidare utökas uppdraget för företagslotsen för att möjliggöra för fler att ta del av tjänsten i hela kommunen.

En servicevänlig kommun med ett bra företagsklimat

Goda villkor för arbete och företag skapar tillväxt och fler jobb, vilket i sin tur säkrar den generella välfärden. För att stärka näringslivet i vår kommun behöver vi arbeta brett med näringslivsfrågor inom flera områden. Den lokala utvecklingen av näringslivet ska främjas och till år 2035 ska Norrtälje kommun vara Sveriges mest företagsvänliga kommun.

 

2025 gör vi följande öronmärkta satsningar:

 

  1. 1,25 miljoner kronor avsätts för att arbeta med bemötandefrågor, inte minst för att erbjuda bra service och vägledning vid företagskontakter, och för att genomföra den beslutade handlingsplanen samt utveckling av besöksnäringen.
  2. Vi avsätter 1,65 miljoner kronor för att digitalisera äldre detaljplaner.
  3. Vi satsar 7,15 miljoner kronor för att ta fram fler detaljplaner för villaområden och industrimark. Det behövs både fler villor och fler arbetsplatser för att kunna locka fler barnfamiljer till vår kommun.
  4. Vi satsar 1 miljon kronor för att anställa en huvudprojektledare för att samordna olika delprojekt i utvecklingen av Rimbo. Erfarenhet av liknande storskaliga samhällsbyggnadsprojekt är att detta krävs om vi ska kunna utveckla Rimbo i den takt vi vill – och för att få fler barnfamiljer att kunna flytta till vår kommun.
  5. Vi avsätter 4 miljoner kronor för att ta fram en Masterplan för utveckling av centrum och resecentrum i Rimbo. Arbetet lägger grunden för att göra etappindelningar och är en förutsättning för att komma igång med planläggning under 2026. Pengarna kommer bland annat gå till utredningar som kommer underlätta kommande planläggningar.
  6. Vi ger också ett uppdrag om att ordna fler ställplatser för husbilar i turistvänliga delar i hela kommunen.

 

Kommunalförbundet för sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON)

Över 210 miljoner kronor satsas på de verksamheter inom KSON som Norrtälje kommun finansierar, detta både för att möta förväntade volymökningar och ge förutsättningar för en omsorg av god kvalitet.

KSON tvingas idag köpa LSS-platser utanför kommunen, vilket skapar problem. Dels är dessa platser ofta dyrare jämfört med boendeplatser inom kommunen, dels väljer flera att tacka nej till erbjudna platser eftersom de önskar boende inom Norrtälje kommun. Det gör att andelen icke verkställda beslut inom LSS är relativt hög. En viktig uppgift för Norrtälje kommun är därför att, i samarbete med KSON, arbeta för att fler trygghetsboenden och LSS-boenden etableras inom kommunen. I mål- och budget finns ett särskilt uppdrag om detta.

Skattesats, överskottsmål och generella uppräkningar

 

  • Oförändrad skattesats (19,72%).
  • Enligt SKR:s beräkningar kommer inflationen 2025 hamna på 0,4%, men i budgeten tar vi höjd för en inflation på 2,5% och har därför gjort prisuppräkningar med 2,5% på samtliga nämnder, med undantag för vissa entreprenader, skolmåltider samt placeringar inom socialtjänsten som har högre uppräkningar. Vissa prisuppräkningar inom socialnämnden och kommunalförbundet sjukvård och omsorg har uppräknats med OPI på 3,2 procent.
  • Lönekostnaderna räknas upp med 3,3%. Därutöver har ytterligare ca 10 miljoner kronor avsatts för att höja lönerna för skolpersonal.
  • Överskottsmålet blir 2% nästa år (2025), 2,3% (2026) och 1,8% (2027).
  • Det är bland annat tack vare det höga överskottsmålet som kommunen fått det starka betyget AA+ av Standard and Poor, som i sin tur innebär lägre räntekostnader för kommunen. Ju lägre överskottsmål, desto sämre kreditrating kommer kommunen få och därmed högre räntekostnader. Ett högt överskottsmål är alltså viktigt om vi hellre vill lägga pengar på skola, vård och omsorg istället för på räntekostnader. Eller för den delen ta höjd för de stora investeringar som vi står inför inom vatten- och avlopp, som nytt reningsverk och nytt vattentorn.