Se alla

Miljö- och klimat

i möjligheternas Norrtälje kommun

Norrtälje kommun ska vara en klimatneutral och fossilfri kommun där det är möjligt att leva och bo med en hållbar livsstil. För det behövs ett hållbart byggande, grönt tänk i samhällsplaneringen, fler cykelvägar, bättre kollektivtrafik och en god infrastruktur för elbilar och bränslecellsbilar. Liberalernas miljö- och klimatpolitik utgår från att ett samhälle som främjar kunskap och nytänkande har bäst möjlighet att ta sig an miljöutmaningarna.

Liberalerna vill:

  1. Öka kommunens egen produktion av hållbar el, till exempel genom fler solfångare och solceller på lämpliga tak i det kommunala fastighetsbeståndet. 
  2. Utöka det lokala omhändertagandet av dagvatten för att motverka översvämningar på ett sätt som bidrar till en mer positiv stadsbild, med Köpenhamn som förebild.
  3. Skydda de bästa åkermarkerna från exploatering och anta en jordbruksmarkstrategi, såsom man gjort i Österåkers kommun. 
  4. Ta tag i nedskräpningen. Gator, torg och parker ska regelbundet städas och kommunen behöver bli bättre på att samla in skärp på platser som exempelvis Södra Bergen. Vi vill också minska nedskräpningen genom att göra det lätt att göra rätt. För det behövs fler papperskorgar och fler återvinningsmoduler. Fulla papperskorgar ska tömmas inom 24 timmar.
  5. Utöka återvinningscentralernas verksamhet och öppettider så att återanvändning och återvinning stimuleras i högre grad. Möjligheterna till hämtning av grovavfall behöver också förbättras, inte minst i skärgården.
  6. Utveckla servicen av tömningsstationer för båttoaletter för att begränsa driftstopp och satsa på användarvänliga system som visar när en station behöver tömmas eller är ur funktion. Vi vill också verka för fler tömningsstationer och att det ska vara möjligt att lämna sopor vid tömningsstationerna. Det ska vara lätt att göra rätt som båtsägare.
  7. Ställa tydliga miljö-, klimat- och djurskyddskrav och premiera långsiktigt hållbara produkter i kommunens upphandlingar. Till exempel ska skolskjutsar, färdtjänst, tjänsteresor och varutransporter upphandlas med tydliga klimatkrav. 
  8. Minska matsvinnet genom att öka andelen tillagningskök i skolor och inom äldreomsorgen.
  9. Skapa bättre förutsättningar för öka produktionen av mat som är närodlad eller närproducerad
  10. Fortlöpande arbeta med energieffektivisering av kommunala fastigheter och byta ut oljepannor mot effektivare och mer miljövänlig alternativ.
  11. Öka möjligheten att resa kollektivt till exempel genom att bygga fler infartsparkeringar och genom att de utöka befintliga pendlarparkeringar, så att de täcker behovet. 
  12. Verka för anropsstyrd trafik som ett komplement till befintlig kollektivtrafik.
  13. Öka möjligheten att använda elbil genom fler laddstolpar på fler ställen.
  14. Stimulera etablering av vätgasmackar för bränslecellsbilar.
  15. Öka möjligheterna att gå och cykla både i tätorterna och på landsbygden, särskilt i närheten av skolor, idrottsplatser/bad och större busshållplatser. För att uppnå detta behöver det nuvarande gång- och cykelprogrammet revideras.
  16. Kommunen ska i skötseln av sin egen mark stärka skyddet av värdefull natur genom fortsatt hävd av värdefulla slåtterängar och betesmarker, men också genom att värna om ekosystemtjänster i tätorterna. Det kan till exempel handla om att klippa gräs i vägkanterna när örter att hunnit slå ut och sätta frö, skapa ängar i stadsmiljö och i skötseln inom våra naturområden samarbeta med olika lokala föreningar. Vi vill också fortsätta stärka naturreservatet Färsna gård som ett besöksmål och Science Center. 
  17. Minska utsläppen av näringsämnen till sjöar, vattendrag och Östersjöns vikar genom utökad reningsverkskapacitet, bra enskilda avloppsanläggningar och småskaliga VA-lösningar. Vi vill fortsätta satsa på VA-rådgivning på Campus Roslagen. Norrtälje kommun bör även förbättra omhändertagandet av mikroplaster. 
  18. Minska spridningen av farliga ämnen. Förskolor, skolor och miljöer där barn vistas ska särskilt uppmärksammas. Vi vill ta arbetet med giftfria förskolor vidare till att även omfatta grundskolor, gymnasier, idrottsanläggningar och övriga offentliga byggnader. Kommunens tillsyn på kemikalieområdet ska prioriteras. 
  19. Stimulera innovativt och hållbart bostadsbyggande i enlighet med Boverkets rekommendationer.
  20. Utbilda våra högstadieelever om Östersjöns utmaningar i projektsamverkan med Norrtälje Naturcentrum, Erkenlaboratoriet och Utvecklingscentrum för Vatten med stöd från Sparbanksstiftelsen och Flygfyren.
  21. Verka för 3-30-300-regeln tillämpas som norm vi stadsplanering. Regeln innebär att alla ska kunna se minst 3 träd från sitt hem, sin skola och sin arbetsplats. 30 avser hur stor krontäckningsgrad ett stadskvarter minst bör ha. Måttet krontäckningsgrad talar om hur stor del av en yta som skuggas av trädkronor. Måttet har visat sig vara ett användbart redskap för att räkna ut värdet av de ekosystemtjänster som träd bidrar med. 300 avser det längsta avstånd invånarna bör ha till ett grönområde.

Är ovanstående viktigt för dig? Bli medlem i vår kommunförening och hjälp till att skapa den förändring som krävs. Att vi har kunnat leverera beror på att vi har duktiga medlemmar. SMS:a Nicklas Salmin på 070 671 84 01 för mer information.