Se alla

Samhällsbyggnad och strandskydd i landsbygd och skärgård

i möjligheternas Norrtälje kommun

Vi värnar om strandskyddet. Det är ett viktigt inslag att värna i våra obebyggda skärgårdsområden för att säkerställa allmänhetens tillgång till natur, stränder och vatten samt strändernas växt- och djurliv. Obebyggda öar och stränder ska fortsatt vara obebyggda, men i dess nuvarande form får ibland tillämpningen av strandskyddet oönskade konsekvenser. Norrtälje kommun har också ett stort antal sjöar där strandskyddet i sin nuvarande form hämmar utvecklingen. Vi vill på ett hållbart sätt underlätta det sjönära byggandet i lågt exploaterade områden för att öka attraktiviteten.

Liberalerna vill:

  1. Aktivt och strategiskt arbeta för att lyfta fram, kommunicera och marknadsföra alla fördelar och möjligheter med att bo och verka i skärgården och på landsbygden i Norrtälje kommun. Fler fritidsboende ska uppmuntras att bli permanentboende. 
  2. Ta fram en ny översiktsplan som tydligt verkar och underlättar för nybyggnation på landsbygden i framförallt kollektivtrafiknära lägen och lägen med god samhällsservice (skolor). 
  3. Se över och ändra detaljplaner med syfte att utöka byggrätter, samt ta fram nya fördjupade översiktsplaner för Rådmansö, Bergshamra och Grisslehamn. Planändringar underlättas av att det finns aktuella fördjupade översiktsplaner. 
  4. Uppmuntra tillkomsten av småskaliga gemensamma VA-lösningar på landsbygden. Idag ligger miljöproblemen främst hos gamla avlopp, inte nya enskilda avlopp. Dessa ska därför inte motarbetas. Fungerande vatten och avlopp är en grundläggande förutsättning för att skärgården ska utvecklas. För bygglovshandläggare är ofta VA-frågan avgörande för bifall eller avslag för byggande.
  5. Verka för att dispens att bygga ut hanteras mera generöst. Det är viktigt att de lokala företagen har rimliga möjligheter att förnya och bygga ut sin verksamhet för att denna över huvud taget ska kunna leva vidare. Utan dessa skärgårds- och landsbygdsföretag undergrävs förutsättningarna för en livskraftig skärgård och landsbygd för alla. Strandskyddet får inte hindra de boende att utveckla sin närmiljö och underlätta för generationsskiften.
  6. Inom ”samlad bebyggelse” möjliggöra lättnader i strandskyddet. Strandskyddet hämmar en utveckling på öar med fastboende vad gäller bryggor, bostadsutveckling och tillkomst av verksamhetslokaler. Även vikten av att åkermark bevaras för att de gröna näringarna ska kunna öka produktion av livsmedel och biobaserad energi ska förmedlas i översiktsplanen som stöd i bygglovs- och detaljplaneärenden.
  7. Utbyggnad av vindkraft ska koncentreras till redan exploaterade områden och platser med relativt låga värden för naturvård, kulturmiljö och friluftsliv. Vindkraftsparker får inte inkräkta på skyddade naturområden och särskild hänsyn ska tas till miljöerna i kust- och skärgårdslandskapet.
  8. Ta fram ett arkitekturprogram för alla tätorter i kommunen, men också för landsbygden. Ett arkitekturprogram förtydligar kommunens ambitioner för en attraktiv och hållbar stadskärna att leva, bo och verka i. Det ger en grund för samsyn, gemensam målbild och därmed smidigare processer för stadsbyggandets olika aktörer i Norrtälje kommun. I arkitekturprogrammet definieras flera viktiga begrepp som till exempel arkitektonisk kvalitet, mänsklig skala och levande stad. Ett arkitekturprogram beskriver också hur arkitektonisk kvalitet ska styras i den kommunala planeringsprocessen.
  9. Genomföra en inventering av ödehusen i kommunen och utifrån de goda exempel som finns från andra kommuner, kontakta fastighetsägare med information om hur uthyrning, användning eller försäljning av fastigheter kan ske. Ödehus är en outnyttjad resurs och riskerar som sådana också att leda till minskad trygghet i kommunen.

Är ovanstående viktigt för dig? Bli medlem i vår kommunförening och hjälp till att skapa den förändring som krävs. Att vi har kunnat leverera beror på att vi har duktiga medlemmar. SMS:a Nicklas Salmin på 070 671 84 01 för mer information.