Vård och omsorg i framkant som är tillgänglig
i möjligheternas Norrtälje kommun
Varje människa ska själv ha frihet att styra sitt liv, sin hälsa och sin framtid. För hälsa är frihet och patienter stärks av makt och kunskap att välja och möjlighet att vara delaktiga. Vi vill att vården och omsorgen som erbjuds är personlig och ser enskilda behov.
Liberalerna vill:
- Värna om den framgångsrika samverkansformen mellan region och kommun för vård och omsorg (Norrtäljemodellen). Den ger en unik möjlighet att utveckla vård och omsorgsplanering i vårdkedjorna.
- Att kommun och region ger Kommunalförbundet för sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) en trygg och tillräcklig finansiering där kommunen tar sin del av ansvaret. En underfinansierad verksamhet hotar på sikt såväl valfriheten som tryggheten för dig som medborgare.
- Stärka akutvården genom att behålla och utveckla verksamheten vid Norrtälje sjukhus som fullvärdigt akutsjukhus.
- Planera för utbyggnad av sjukhuset för att klara framtida vårdbehov i nordost regionen.
- Verka för högre tillgänglighet genom utökade öppettider på vårdcentralerna.
- Säkerställa en fast läkarkontakt i primärvården med en patientansvarig läkare/vårdkontakt.
- Alla vårdcentraler ska ha god geriatrisk kompetens.
- Säkerställa att det finns en psoriasismottagning genom att KSON tecknar ett eget avtal med Psoriasisföreningen eller att vården bedrivs inom Tiohundra AB:s regi.
- Utveckla anhörigstödet. Anhöriga ska inte slitas ut. Avlastning och annat stöd måste erbjudas i sådan omfattning att anhöriga orkar ge så mycket stöd de vill. Bygg ut växelvård och avlösning, anhörigträffar och utbildning för anhöriga. Ta till vara på frivilliga insatser via pensionärsföreningar, volontärinsatser och stötta Roslagsmodellens träffpunkter samt socialpsykiatrins träffpunkt.
- Verka för en mobil mammografibuss. I Norrtälje kommun väljer så mycket som en av tre kvinnor att inte gå på sin mammografiundersökning. En mobil mammografribuss skulle öka tillgängligheten. De mobila mammografibussarna skulle också kunna erbjuda prostataundersökningar.
- Ge husläkarna rimliga förutsättningar att kunna möta sina patienters behov. Hur många patienter som kan välja en viss läkare måste avgöras av vilka vårdbehov som patienter har. Antal listade patienter per heltidsarbetande läkare ska inte överstiga Socialstyrelsens rekommendation.
- Göra det lätt att söka och få hjälp vid psykisk ohälsa. Den nära vården på vårdcentraler och ungdomsmottagningar ska kännas trygg och fungera även vid lätt psykisk ohälsa. Utbyggd psykisk hälsovård ska vara en prioriterad del i utvecklingen av vårdcentralerna (primärvården).
- Korta köerna inom den psykiatriska vården för barn och unga (BUP). Tidiga insatser sparar både lidande och resurser. Kontaktvägarna till vården, såväl fysiskt som digitalt, måste också vara lättillgängliga för i synnerhet unga människor och i miljöer där de rör sig.
- Vårdens medarbetare ska ha bra löneutveckling och möjligheter att påverka sin egen lön. Utbildning ska löna sig och därför ska individuell lönesättning tillämpas fullt ut. Det behövs särskilda lönesatsningar där det lönar sig för enskilda medarbetare att vidareutbilda sig, ta ansvar och bidra med erfarenheter från en lång karriär. En erfaren yrkesperson med specialistkunskaper inom medicin och omvårdnad ska tjäna väsentligt mer än en nyutexaminerad person.
- Lätta på vård- och omsorgspersonalens administrativa börda genom modern digital teknik, så att de kan ägna mer tid åt sina vårdtagare.
Är ovanstående viktigt för dig? Bli medlem i vår kommunförening och hjälp till att skapa den förändring som krävs. Att vi har kunnat leverera beror på att vi har duktiga medlemmar. SMS:a Nicklas Salmin på 070 671 84 01 för mer information.