Se alla

100 miljoner kronor för SFI för ukrainska medborgare

Fredag 31 mars 2023

Med hänvisning till 29 kapitlet 2–3 § skollagen har Skolverket slagit fast att personer som har ett tillfälligt uppehållstillstånd eller är asylsökande inte har rätt att läsa svenska för invandrare (SFI). Detta innebär att alla de som flytt från Ukraina inom ramen för massflyktsdirektivet inte har rätt att gå på SFI. Det har också ifrågasatts om det är förenligt med kommunallagen (2 kap 1 §) liksom likställighetsprincipen i regeringsformen (1 kap 9 §) att utan uttryckligt lagstöd erbjuda SFI till flyktingarna från Ukraina.

För att åtgärda denna brist har regeringen nu beslutat att ändra i förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning så att det blir tydligt att kommunerna får erbjuda SFI till personer som flytt från Ukraina med skydd av massflyktsdirektivet.

– Vi behöver göra allt vi kan för att de som har flytt från Ukraina snabbt ska komma i arbete. Med den här satsningen kommer fler att kunna läsa SFI och rusta sig för ett jobb i Sverige, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson.

Regeringen har dessutom beslutat om att inför ett statsbidrag som ska fördelas av Skolverket. Totalt avsätter regeringen 100 miljoner kronor till kommunerna för att de ska kunna SFI för personer som omfattas av massflyktsdirektivet.

– Många kommuner vill erbjuda ukrainska medborgare SFI. Med det här ekonomiska tillskottet kommer förhoppningsvis ännu fler ukrainare att kunna utveckla sin svenska, säger utbildningsminister Mats Persson.

Enligt Norrtälje kommuns egna beräkningar uppskattas kostnaden för att erbjuda SFI för personer som omfattas av massflyktsdirektivet till ca 2,8 miljoner kronor per år, förutsatt att samtliga som ges möjlighet att gå på SFI efter regeringens regeländring också gör det. Enligt kommunen är kostnaden något svårbedömd eftersom det inte finns någon samlad bild av utbildningsbakgrunden för de som omfattas av massflyktdirektivet är det svårt att bedöma hur många kurser och timmar en elev behöver.

Robert Beronius, kommunalråd för Liberalerna, välkomnar regeringens initiativ.

– Liberalerna har alltid kämpat för att svenska språket ska vara grunden i integrationen. Därför är det bra att det nu blir tydligt att kommuner får erbjuda SFI, men också att regeringen skjuter till pengar för att göra det möjligt.

Hur stor andel av regeringens satsning som Norrtälje kommun kan få ta del av går inte att svara på i dagsläget eftersom det beror på flera olika faktorer som hur stor målgruppen är, hur många som vill studera SFI, vilken utbildningsbakgrund målgruppen har, hur länge behovet kvarstår osv.