Norrtälje ska bli en bättre kommun för årsrika
Måndag 6 juni 2022
Liberalerna vill ta ett socialliberalt ansvar och undanröja sådant som hindrar årsrika människor från att leva sina liv som de själva önskar. För oss är det självklart att man ska kunna ha frihet att bestämma över sig själv även när man är äldre – eller årsrik som vi väljer att kalla det, för att uppmärksamma den rikedom på antalet levda år, kunskap och livserfarenhet som äldre har.
För att slå vakt om de årsrikas behov och rättigheter lovade vi i valet 2018 att införa en äldreombudsman. Det är en satsning som fallit mycket väl ut och som har varit en ovärderlig tillgång i kommunens arbete för att hjälpa de årsrika under Coronapandemin. Lika viktiga har satsningarna på bland annat anhörigstöd och införandet av biståndsbedömda trygghetsboenden varit.
Mycket gjort, men mer återstår att göra för att göra Norrtälje kommun till möjligheternas kommun för årsrika:
1 För att det ska vara roligare att vara årsrik vill vi utveckla ett seniorcentrum med en samordnare som kan hjälpa och stötta föreningar att nå ut med information och som kan samordna alla aktiviteter och bedriva gemensam marknadsföring. Vi vill också genomföra ett rörelselyft för årsrika – där vi gör kommunen mer tillgänglig och satsar på parker, utegym och promenadstråk.
2 För att årsrika ska få välja mer själva vill vi erbjuda äldreboenden där man kan få ha husdjur, eftersom husdjur ger värme och trygghet. Vi vill också erbjuda flera maträtter att välja på för de som bor på ett äldreboende eftersom god och välsmakande mat är avgörande för livskvaliteten och för att vi tycker att årsrika ska, precis som alla andra, kunna bestämma vad de ska äta.
3 För att årsrika ska känna trygghet vill vi ge alla som fyllt 85 år rätt till plats på ett äldreboende och införa eget hemtjänstteam till våra omsorgstagare. Vi vill också införa en mer flexibel hemtjänst som anpassas efter omsorgstagaren, där man själv kan bestämma över hur en del av den beviljande tiden ska användas.
4 För att ta tillvara de årsrikas kunskap och samhällsengagemang samt för att skapa tryggare skolmiljöer vill vi införa ”seniorer i skolan”. Det kan till exempel handla om att finnas med på rasten, i matsalen, i uppehållsrummen och bara närvara eller aktivt engagera sig i någon elev eller situation. Andra tillfällen kan det vara att senioren är tillgänglig och lyssnar på barnen när de läser, förhör läxor eller på annat sätt hjälper barnen i skolarbetet.
5 För att stärka årsrikas hälsa och tillgång till sjukvård vill vi korta väntetiden på akuten och stärka Norrtälje sjukhus som ett fullvärdigt akutsjukhus och införa ett regionalt äldrevaccinationsprogram, som skulle kunna omfatta säsongsinfluensa, återkommande covid-19-vaccination, fästing, bältros och pneumokocker. Vi vill också slopa åldersdiskrimineringen och erbjuda mammografi även efter att man fyllt 74 år. En övre åldersgräns redan vid 74 år ter sig märklig när var femte kvinna som drabbas i själva verket är över 74 år.
6 Till sist vill Liberalerna aldrig mer se långvariga besöksförbud på våra äldreboenden. När regeringen föreslår att införa nya möjligheter till besöksförbud, säger vi nej. Vi vill i stället att vårdgivaren som arbetsgivare ska kunna ställa krav på att medarbetare är vaccinerade, för att skydda de äldre.
Mycket gjort, men mer återstår alltså att göra för att Norrtälje kommun ska bli möjligheternas kommun för årsrika.
Robert Beronius (L), kommunalråd
Per Hansson (L)
Christina Frisk (L)
Ulf Linderholm (L)